piątek, 13 lutego 2015

Zielona moc AWOKADO


      Ostatnio mam fioła na punkcie awokado :D 
Stwierdziłam więc, że podzielę się z Wami tym, co można "wyczarować" z tego (niestety mało popularnego w Polsce) owocu. 



     
    Awokado, nazywane także "smaczliwką" jest owocem bardzo kalorycznym, lecz są to kalorie pełne wartości odżywczych. Wiele osób twierdzi także, że jest zbyt mdłe w smaku, który można określić jako orzechowo - maślany. Ja jednak uważam, że wcale nie musi takie być, gdy staje się bazą np. do przygotowania pasty.
Warto wiedzieć o tym, że awokado zalicza się do super żywności (ang. super food), czyli elitarnej grupy najzdrowszych warzyw i owoców na świecie! :)

10 korzyści zdrowotnych awokado: 

1. Jest jednym z czołowych pokarmów dla zdrowia mózgu. Zapobiega chorobie Alzheimer'a dzięki zawartości witaminy E.
2. Zawiera zdrowe jednonienasycone tłuszcze (w tym Omega-3), które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi.
3. Zawiera kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby pomóc rozwijać mózg płodu oraz inne narządy. Foliany zmniejszają również ryzyko udaru.
4. Zawiera luteinę, która chroni oczy przed uszkodzeniami prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
5. Posiada 30% więcej potasu niż banany,co sprzyja regulacji ciśnienia krwi.
6. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. Kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, która jest jedną z przyczyn cukrzycy typu II.
7. Zawiera polifenole i flawonoidy, posiadające właściwości przeciwzapalne.
8. Zawiera duże ilości glutationu, najważniejszego antyutleniacza w naszym ciele, który wspiera wątrobę i system nerwowy oraz sprzyja podnoszeniu odporności.
9. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku.
10. Zawiera sporo witamin C, E i A - silnych przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi

Awokado można, a nawet zaleca się stosować jako zamiennik masła, margaryny lub oliwy z oliwek. Jako produkt pochodzenia roślinnego NIE ZAWIERA CHOLESTEROLU i ma mniejszą zawartość kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych tj. masło, margaryna, oliwa z oliwek.
Jest także świetnym składnikiem do sałatek, koktajli, zup, deserów itd.

Dziś przygotowałam dla Was pasty z awokado w dwóch różnych wydaniach. 

Pierwsza to pasta, której przepis dostałam od mojej znajomej Gabrysi : 


Do jej wykonania potrzebne jest:

- jedno dojrzałe awokado,
- ser feta ( ja dodaję około 50g ),
- 1/4 drobno pokrojonej czerwonej papryki,
- jedna mała zielona cebulka,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- szczypta soli,
- przyprawa Chili (pieprz cayenne)

Obrane i pokrojone awokado miksujemy blenderem razem z serem feta (jeśli ktoś nie posiada blendera może rozgnieść składniki widelcem, lecz zajmuje to więcej czasu). Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Pieprzu Cayenne dodajemy według własnych upodobań. Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za ostrymi przyprawami, zalecam dodanie nieznacznej jej ilości.
Gotową pastą smarujemy pieczywo. Smacznego :) 

Druga pasta to właściwie czekoladowy krem z awokado !
Smakując go nikt się nie dowie z czego jest wykonany, dopóki mu nie powiemy :)
Można go jeść samodzielnie, w połączeniu z owocami, dodać do deseru lub przełożyć nim ciasto.


Składa się zaledwie z 3 składników !

1. Awokado
2. Ciemne kakao
3. Miód

Dojrzałe awokado, 2 łyżki ciemnego kakao i 1 łyżkę płynnego miodu miksujemy blenderem i voilà !
Gotowe w zaledwie 3 minuty. A jakie pyszne, spróbujcie, polecam. :) 

Źródła opracowań:
- www.akademiawitalnosci.pl
- www.udietetykow.pl
- faktydlazdrowia.pl

Zdjęcia: wykonane osobiście. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz