
Zawierają wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu
i to w olbrzymich dawkach!
Kiełki znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach.
Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność - szczególnie wśród wegetarian. :)
Krótka HISTORIA KIEŁKÓW ....
Bardzo ważne jest, by nasiona przed kiełkowaniem przepłukać co najmniej 2 razy letnią wodą.
Potem też co jakiś czas należy je przemywać - najlepiej niegazowaną wodą mineralną.
Najczęstszym błędem jest trzymanie ziaren bezpośrednio w wodzie albo na kawałku gazy - to sprzyja gniciu oraz rozwojowi grzybów i bakterii. Rosnące kiełki nie powinny też stać na ostrym słońcu.
Na rezultaty musimy poczekać czasem nawet do tygodnia. Najszybciej kiełkuje pszenica - już w ciągu dwóch dni po zalaniu wodą.
Źródła opracowań :
1. Focus Extra , nr 5, październik- listopad 2014
2. www.kielki.info
Pomysł na jedzenie świeżych kiełków, jak wiele innych kulinarnych wynalazków, zawędrował do Europy z Dalekiego Wschodu. Według chińskiego podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie prowiantem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją, odkrywając, że jest nie tylko smaczna, ale także dodaje sił. Od tego czasu spożywa się również kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych.
Z doświadczenia starożytnych Chińczyków korzystał w XVIII w. angielski podróżnik James Cook. Podczas wielomiesięcznych wypraw na jego okrętach świeżo kiełkowane ziarno służyło jako źródło witaminy C, chroniące marynarzy przed bardzo groźnym w tamtych czasach szkorbutem.
Co takiego mają w sobie ?
Kiełki mają mnóstwo witamin - m.in. A, E, C i PP.
Są też dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu i litu, zawierają dużo antyoksydantów,
które "WYMIATAJĄ" z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za choroby i starzenie się.
Są też bogate w aminokwasy i błonnik pokarmowy.
Regularne jedzenie kiełków wspomaga system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i soli mineralnych.
Co takiego mają w sobie ?
Kiełki mają mnóstwo witamin - m.in. A, E, C i PP.
Są też dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu i litu, zawierają dużo antyoksydantów,
które "WYMIATAJĄ" z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za choroby i starzenie się.
Są też bogate w aminokwasy i błonnik pokarmowy.
Regularne jedzenie kiełków wspomaga system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i soli mineralnych.
Przed jakimi chorobami chronią ?
KIEŁKI :
- pszenicy - będą chronić nasze oczy,
- jęczmienne - zadbają o układ nerwowy,
- gryczane - to silne antyoksydanty,
- soczewicy - zawierają kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym,- natomiast w kiełkach fasoli i brokułu znajdziemy m. in. kwas D-glukarowy, który chroni organizm przed niektórymi nowotworami,cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobami serca.
- pszenicy - będą chronić nasze oczy,
- jęczmienne - zadbają o układ nerwowy,
- gryczane - to silne antyoksydanty,
- soczewicy - zawierają kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym,- natomiast w kiełkach fasoli i brokułu znajdziemy m. in. kwas D-glukarowy, który chroni organizm przed niektórymi nowotworami,cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobami serca.
Jak wyhodować kiełki ?
Gotowe kiełki są dziś ogólnie dostępne w sklepach, jednak najwięcej wartościowych dla zdrowia substancji znajduje się w tych świeżo wyhodowanych. Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku.
Najpierw trzeba kupić nasiona :
rzodkiewki, lucerny, brokułu, fasoli mung, żyta, pszenicy, prosa lub gryki.
Przyda się też zwykłe sitko, albo bardziej wyspecjalizowany przyrząd -tzw. kiełkownica.
Na Allegro można taką zakupić już za cenę 18,45 zł (plus przesyłka).
rzodkiewki, lucerny, brokułu, fasoli mung, żyta, pszenicy, prosa lub gryki.
Przyda się też zwykłe sitko, albo bardziej wyspecjalizowany przyrząd -tzw. kiełkownica.
Na Allegro można taką zakupić już za cenę 18,45 zł (plus przesyłka).
KIEŁKOWNICA |
Bardzo ważne jest, by nasiona przed kiełkowaniem przepłukać co najmniej 2 razy letnią wodą.
Potem też co jakiś czas należy je przemywać - najlepiej niegazowaną wodą mineralną.
Najczęstszym błędem jest trzymanie ziaren bezpośrednio w wodzie albo na kawałku gazy - to sprzyja gniciu oraz rozwojowi grzybów i bakterii. Rosnące kiełki nie powinny też stać na ostrym słońcu.
Na rezultaty musimy poczekać czasem nawet do tygodnia. Najszybciej kiełkuje pszenica - już w ciągu dwóch dni po zalaniu wodą.
Kiełki mogą stanowić smaczny dodatek prawie do wszystkiego - dań na ciepło, zimnych przekąsek, sałatek czy kanapek.
W dodatku pięknie zdobią nasze potrawy ( bądź też zwykłe kanapki :P) prawda ? :)
Źródła opracowań :
1. Focus Extra , nr 5, październik- listopad 2014
2. www.kielki.info
Najbardziej lubię te słonecznikowe, specjalnie dla zdrowia jem brokułowe, a najbardziej dostępne mam te rzodkiewkowe. Bardzo żałuję, ale jeszcze nigdy nie udało mi się wyhodować własnych. Najczęściej mi pleśnieją :(
OdpowiedzUsuń20 yrs old Sales Representative Giles Chewter, hailing from Baie-Comeau enjoys watching movies like Conan the Barbarian and Geocaching. Took a trip to Muskauer Park / Park Muzakowski and drives a Ferrari 250 GT SWB "Competition" Berlinetta Speciale. Nazwa domeny
OdpowiedzUsuńadwokaci rzeszow lista
OdpowiedzUsuń